Merhaba sevgili okurlar,

Bugün sizlerle en sevdiğim yemeklerden birisi olan biber dolması tarifini paylaşıyorum. Zeytinyağlı ve etsiz olması sebebiyle oldukça hafif ve yaz günleri için ideal olan bu yemek etsiz olması sebebiyle vejetaryenlerin de tercihi. Yanına yoğurt ve tam buğday ekmeği ekleyerek diyetinizi bozmadan akşam yemeğinde karnınızı doyurabilirsiniz.

Malzemeler (4 kişilik):

-20 adet küçük dolmalık biber

-Bir su bardağından az pirinç (3/4 oranında)

-Yarım demet maydanoz ve dereotu

-2 adet orta boy domates (ayrıca 2 adet de kapak yapmak için)

-Etli yapmak isteyenler için: 250 gram kıyma

-1 adet orta boy soğan

-1,5 yemek kaşığı salça (evde salçam kalmadığı için ben salçasız yaptım)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı (ayrıca bir yemek kaşığı da pişme suyuna)

-Tuz, karabiber, kuru nane

Hazırlanışı:

İlk olarak dolmalık biberlerin sap ve çekirdeklerini ayıklıyoruz. Bunu biberi döndürürken bir yandan da baş parmağınızla sapının olduğu bölüme bastırarak kolaylıkla yapabilirsiniz. İçlerinde kalan kalın beyaz parçaları da nazikçe ayıklayalım. Hepsini ayıkladığımızda biberleri teker teker içinde hiç çekirdek kalmayacak şekilde yıkayalım.

biber dolması 1

Şimdi iç harcını hazırlayalım:

1-Ayıkladığımız maydanozları ve dereotlarını bol suda yıkayalım. (Saplarını kesinlikle atmayalım, bir kenara ayıralım).

biber dolması 2

2-İnce ince kestiğimiz maydanoz ve dereotunu bir kaba alalım. Etli yapacaksanız, kıymayı bu noktada ekleyelim.

3-Soğanı da aynı şekilde olabildiğince ince keselim ve ayrı bir kapta tuz ile ovarak acısını alalım. Bol sudan geçirelim, suyunu süzdürelim ve maydanoz-dereotunun olduğu kaba alalım.

4-Pirinçleri de yıkayalım. Suyunu süzdürüp aynı kaba ilave edelim.

5-Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük küp şeklinde keselim. Aynı kaba ilave edelim.

6-1,5 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber ve kuru naneyi de ekleyelim ve hepsini karıştıralım. İsteğinize göre baharat ekleyebilirsiniz.

biber dolması 3

7-Bu harcı biberlerin içerisine tatlı kaşığıyla dolduralım. Kesinlikle üstünden kaşıkla bastırmayalım, ezmeyelim. 1 cm kadar da boşluk bırakalım. Böylelikle pişerken pirinçlerin taşmasını engelliyoruz.

-Tencerenin dibine kenara ayırdığımız sapları koyalım. Böylece biberlerin yanmasını ve yapışmasını önleriz. Sapların üzerine biberleri koyalım. Hepsini dizdikten sonra biberlerin uzunluğuna göre 2 veya 2 buçuk su bardağını ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını tencerenin kenarından ekleyelim.

Biber dolması 4

-Biberlerin üzerine domatesi kapak olarak kullanmalıyız. Böylelikle pirinçlerin taşmasını önlemiş oluruz. O yüzden domatesleri kabuklarıyla ince dilimler halinde keselim ve biberlere kapak yapalım.

Biber dolması 5

-Tencerenin kapağı her zaman kapalı olmalı. Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadığında kısık ateşte pişirelim. Biberler yumuşadığında altını kapatalım. İsteğe bağlı olarak yoğurtla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Biber 6

Reklamlar