Brownie

Oldukça uzun bir aradan sonra tekrar tariflerimi uygulamaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim. Yüksek lisans eğitimime devam etme kararım, ardından Fransa’ya gelmem çok ani gelişti ve maalesef derslerden daha sonraysa iş hayatından tarif paylaşacak vaktim olmadı.

Türkiye’de brownie dediğimiz zaman insanların aklına genelde ıslak kek geliyor. Uygulayacak bir tarif ararken de en zorlandığım konu bu oldu. Halbuki brownie Amerika’ya özgü bir tarif. Maalesef bizim Türkiye’de brownie olarak yediğimiz tatlıya da pek benzemiyor. Çok daha farklı. Amerikalılar güzel bir brownieyi içi yumuşak dışı hafif çıtır olarak tanımlıyorlar. Ben de tarifin temelini yabancı bir blogdan alıp kendi zevkime ve damak tadıma göre değiştirdim.

Bugün sizlerle Cumartesi günü pikniği için yaptığım, tarifi sorulan ve herkesin yediği anda bayıldığı brownie tarifini paylaşıyorum.

Malzemeler:

  • 110 gram tereyağı
  • 100 gram çikolata (Bu noktada kullandığınız çikolatanın kalitesi çok önemli. Ben Lindt fındıklı bitter çikolata kullandım, böylece ekstra fındık eklememe de gerek kalmadı.)
  • 80 gram şeker (Şekerli seviyorsanız 1 su bardağı şeker koyabilirsiniz fakat bana çok tatlı geldi.O yüzden 1 su bardağından az koyulması gerektiğini düşünüyorum.)
  • 3 yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü veya bir paket vanilya
  • 80 gram un (yarım su bardağı+2 yemek kaşığına eşdeğer)
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ceviz içi

Hazırlanışı:

  1. İlk olarak tereyağını küçük parçalar halinde kesiyoruz ve tava veya küçük bir tencereye alıyoruz. Çikolatamızı kırıp üzerine ekliyoruz ve kısık ateşte eritiyoruz.çikolata.jpg
  2. Erittiğimiz çikolata ve tereyağını bir karıştırma kabına alıp 10 dakika soğumaya bırakıyoruz.                                                                                       çikolata2.jpg
  3. Soğuyan karışıma şekeri ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.(Bu tatlıyı yaparken mikser kullanmıyoruz, tahta kaşık veya çorba kaşığıyla karıştırabilirsiniz.)
  4. Şekerle karıştırdıktan sonra yumurtaları tek tek ekliyoruz. Her eklediğimiz yumurtadan sonra karışımın iyice karıştığından emin oluyoruz.
  5. Üzerine vanilya, tuz ve unu da ekliyoruz. (Ben kabartma tozu da ekledim ama esas tarifinde olmadığı için malzemeler arasına yazmadım.)
  6. İyice karıştırdıktan sonra cevizleri de küçük parçalar halinde ekleyip son kez karıştırıyoruz.
  7. Kek kalıbımızın içerisine yağlı kağıt koyuyoruz ve kek karışımını kalıba döküyoruz. (Ben 23 cmlik yuvarlak kalıp kullandım ama daha küçüğünde de olabilir, daha kalın bir brownie elde edersiniz.)                                                kek.jpg
  8. Önceden ısıtılmış 175° fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun.
kekk.JPG

Yorum bırakın